Om klubben

Vajrar


Hej!
Det var skönt att få veta att ni har så lite problem med era bilar, för det är väl därför så få har hört av sig till mig! Själv har jag råkat ut för en del smärre problem under åren som jag kört R17.
I december hade jag ett mindre haveri, mest beroende på att jag ville ha ut mer effekt ur motorn än vad som var möjligt. Jag kom ut ur en kurva med lagom spinn på innerhjulet, och sedan gav jag järnet. Då brast gasvajern!
Läxa: det hjälper inte att trampa hårdare på gasen för att få bilen gå fortare än den kan.
Ett annat liknande problem hade jag för några år sedan på min R16 med automatlåda, för övrigt samma låda som i 15/17 (om man bortser från att den har tre växlar bakåt om man stoppar den i en 15/17).
Efter en fullgas acceleration så vägrade den att växla upp under 6000 varv. Efter en del felsökande fann vi att det var vajern mellan förgasare och växellåda som splitsat upp sig och fastnat så att lådan trodde att jag hade gasen i botten jämt.
De flesta vajrar på en 15/17 är rätt lätta att tillverka själv, det finns för övrigt inte så där väldigt många vajrar i en 15/17, men det kan vara knepigt att klara sig utan dem.
Förutom gasvajern och växelvajern, finns det en till som kan ställa till problem, vajern som öppnar motorhuven. Motorhuvsvajern brukar gå av eller kärva vid öppninghandtaget, dessutom är det minst sagt knepigt att öppna huven utan vajer så kolla den gärna en gång för mycket.
En vajer som man inte bör mixtra med själv är kopplingsvajern, den är utsatt för väldigt stora krafter. Skräckexemplet är den kopplingsvajer som satt på min brors R17, den gängade delen vid kopplingsarmen var ersatt med en bult och mutter som vajerändan var spänd mellan.
Som utgångsämne brukar jag använda cykelvajrar, växel- och handbromsvajrar. Sådana kan man ofta köpa i ett vanligt varuhus, men behöver man en längre vajer kan man prata med den lokale cykelhandlaren.
Huvöppningsvajern är lättast att laga, man lossar fästöronen enligt figur 1 och sedan stoppar man in den nya vajern och drämmer till med hammaren.

fig 1Fig.1.
För att lossa vajern slå med en mejsel enligt pilarna.Efter att ha tagit bort den gamla vajern stoppar man in den nya. För att fästa den nya vajerna slår man något slag på beslaget med hammare och mothåll.


För att göra gasvajer och växelvajer behöver man en ganska kraftig lödkolv , lite kopparstång och koppartråd. När man fixar gasvajern bör man låta höljet sitta fast vid torpedväggen, det sitter nämligen en fjäder i spänn.
Själv kunde jag inte hitta alla delarna efter att jag lossat höljet. Sedan börjar man med den ändan som sitter vid gaspedalen.Såga och fila till en bit kopparstång enligt figur 2, som liknar den klump som sitter på originalvajern. Stoppa i vajern och splitsa upp änden och löd fast den. Fila sedan bort överblivet material. Förtenn sedan den andra ändan på vajern de sista fem centimetrarna. Stoppa in vajern i höljet och vira en tunn koppartråd runt förgasarändan på vajern och löd fast koppartråden enligt figur 3.

fig 2 och 3


När man gör växelvajern till automatlådan gör man en klump, enligt figur 2, i vardera ändan på vajern. Det är dessutom rätt noga med längden på den här vajern, eftersom det inte finns så stor justermån.
När man justerar den här vajern så ska man ställa den så att man vid helt nedtryckt gaspedal fortfarande kan vrida på den rörliga delen vid växellåda en liten aning. Sedan finjusterar man vid provkörning, spänner man vajern så växlar den vid högre varvtal, och tvärtom.

Lycka till

/Magnus Bjelk

Joakim Persson (webmaster@renault15-17.net)