Om klubben

Strålkastare

Klubben idag
Artiklar
Träffkalender
Bilder
I Garaget
Anslagstavla
Länkar
Boutique
Reservdelar
Coupébladet

Strålkastare kan vara ett stort problem, speciellt på R17, eftersom de inte tillverkas längre. Själv har jag fått anmärkning på besiktningen i flera år att min ena halvljusinsats är lite väl rostig. När jag sen fick in vatten i det ena helljuset också då var det dags att ta itu med problemet.
Att strålkastare från R10,12 och 16 passar på R15 är säkert ingen nyhet. På samma sätt passar R4 strålkastare på en R17. Tråkigt nog buktar R4 strålkastare på "fel" håll. På en bruksbil gör det kanske inte så mycket, men på finbilen vill man helst ha rätt utseende.
Det finns R4 strålkastare som buktar på rätt håll, men dessa kan vara svåra att få tag i. Benny på Autofrance, 042-20 16 20, har lovat mig att han kan fixa fram sådana.
Man kan också vara lite mer radikal och slakta ett par fina R4 strålkastare för att sedan flytta över glasen från sina gamla strålkastare på 4:ans reflektorer. På detta sätt får man ett mycket originallikt utseende. Så vad ni än gör så släng inte era gamla rostiga insatser, de är räddningsbara.
Gör så här:
1. Tag bort lamphållarna från båda strålkastarna.
Eftersom det normal sitter H1-lampor måste man "ta med sig" lamphållarna.


2. Krossa glaset på 4:ans strålkastare.
Plocka bort bitarna och skrapa bort fogmassan, försiktigt, det är lätt att slinta. Måla fästkanten för att hålla rosten borta.


3. Lossa glaset på R17s strålkastare.
Det här är lite knepigt, det är lätt hänt att man spräcker glaset om man är oförsiktig. På vissa är fogmassan så mjuk att man med lite tålamod kan skrapa bort den med en smal kniv eller rakblad. är fogmassan av den hårdare typen går detta inte. Då får man såga sönder reflektorn i småbitar, sen bör det gå att få loss glaset.
Daniel Gamper i Australien har föreslagit att man låter strålkastaren ligga i lösningsmedel ett tag, vilket löser upp fogmassan. Tack för tipset!
OBS Bänd aldrig!


4. Fäst ditt gamla glas vid den nya reflektorn
Använd vitt byggsilikon, det ska vara vitt, för det är nämligen originalet. I ovankanten på reflektorn finns det en tapp som ska passa i en urfasning på glaset. Om dessa inte sitter rätt så blir ljusbilden felaktig.


5. Sätt i lamphållaren från din gamla reflektor i den nya.

är glaset trasigt? Det kanske också går att fixa! Efter ett stenskott ligger glasbiten och skramlar i insatsen. Lossa glaset enligt ovan. Kolla om biten passar i hålet, gör den det så är det bara att limma fast den med epoxilim.
Saknas biten, eller om den inte passar, ersätt den med epoxilim. Sätt en bit tejp över hålet på utsidan och fyll på med epoxi från baksidan.
Sprickor är lite besvärligare, För att lyckas måste man ha rena brottytor och sprickan måste dela glaset i två delar, som man sedan kan limma ihop. Jag hade en spricka som gick tvärs över halva glaset. För kunna laga den så knackade jag FÖRSIKTIGT med en hammare i den riktning jag ville att glaset skulle spricka, så att glaset sprack i två delar.
Dessa kunde jag sedan limma ihop. Nackdelen med sådana här lagningar av glaset är att de syns alltid om man tittar tillräckligt noggrant. Men har man inget annat glas så är det inte mycket man kan göra, det kan ju inte bli sämre.

Lycka till

/Magnus Bjelk

Joakim Persson (webmaster@renault15-17.net)